Home
In 7 stappen naar je...

In 7 stappen naar je perfecte baan.

In 7 stappen naar je perfecte baan.

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende soorten banen dat veel mensen keuzestress krijgen van het aantal opties. Vooral schoolverlaters hebben moeite met het kiezen van hun ideale baan. Daarnaast is werkzaam personeel lang niet altijd tevreden, maar heeft men vaak geen idee wat ze wél willen. In de praktijk ontmoet ik veel mensen die hun perfecte baan willen vinden, maar niet weten hoe ze hun zoektocht moeten vormgeven. Daarom hierbij enkele praktische tips om het vinden van de perfecte baan concreter te maken.

Allereerst even wat over het woord ‘perfect’. Dit laat zich vertalen als ‘volmaakt’ of ‘zonder enig gebrek’. En laten we heel eerlijk zijn, niks of niemand is helemaal perfect. En eigenlijk is dit maar goed ook. Hierdoor blijven we streven naar een betere wereld voor onszelf en voor anderen. Dit geldt ook voor jouw ‘perfecte’ baan. Het streven hiernaar blijkt een zoektocht zonder eind. Toch help ik je graag verder om die perfecte imperfecte baan te vinden. Hierbij een aantal vragen die jij aan jezelf kunt stellen. Met de antwoorden kom je hopelijk een stukje dichter in de buurt van je perfecte baan.

1. Wat zijn je kwaliteiten?

Om te beginnen is het belangrijk om te weten waar je kwaliteiten liggen. Dit zijn namelijk sterke eigenschappen die jou kenmerken. Het beantwoorden van deze vraag geeft je een goed startpunt voor je zoektocht. Misschien heb je bij het lezen van deze vraag direct een aantal kwaliteiten in gedachten. Denk aan dingen als behulpzaam, nauwkeurig, zelfstandig, vriendelijk, goed kunnen organiseren, doelgericht, daadkrachtig of communicatief vaardig. Mocht je het lastig vinden om je kwaliteiten uit te drukken, zijn er online veel testen te vinden die je hierbij kunnen helpen. Pak pen en papier en schrijf deze kwaliteiten op.

2. Wat zijn je leerpunten?

Het kan even lastig zijn, maar ook is het belangrijk om na te denken over dingen die je lastig vindt of kortweg gewoon niet leuk vindt om te doen. Denk aan dingen als te afwachtend, te snel aannames doen of niet goed kunnen luisteren. Daarnaast is het handig om beroepen of werkzaamheden op te schrijven die je sowieso niet wilt doen. Weten wat je in ieder geval niet wilt, gaat je zeker helpen. Dus ook nu; pak je pen en papier er weer bij.

3. Waar word je echt blij van?

Deze vraag is erg breed geformuleerd, maar het antwoord mag dan ook erg breed zijn! Waar ligt je passie en waar krijg je energie van? Als geld niet uit zou maken, wat zou je dan het liefste doen? Probeer daarom even niet in termen van geld te denken, maar ga bijvoorbeeld terug naar je kindertijd. Waar werd je als kind intens blij van? Vond je het leuk om te schilderen, buiten te spelen, of zat je liever binnen achter de pc? Zulke interesses zeggen meer dan je denkt.

Lachen 1

4. Welke ambities heb je?

Het beantwoorden van deze vraag gaat over jouw toekomstbeeld. Ik snap dat dit best lastig kan zijn als je nu nog niet weet welke kant je op wilt. Deze vraag beantwoord je dan ook nadat je in kaart brengt waar je echt blij van wordt. Met ambities maak je deze zaken concreter. Dit kan op zowel persoonlijk, zakelijk, financieel of ontwikkelvlak zijn. Erg breed dus!

5. Bij welk bedrijf zou je het liefst werken?

Als je weet waar je goed in bent, waar je blij van wordt en welke ambities je hebt, is het tijd om over praktische zaken na te denken. Wat wil je verdienen? Wil je bij een groot of klein bedrijf werken? Werk je het liefst in een formele of informele omgeving? Wil je überhaupt wel voor een werkgever werken? Al deze vragen zijn ondergeschikt aan het werk op zich, maar niet geheel onbelangrijk. Denk hier dus goed over na!

6. Ga netwerken

De meeste vacatures worden ingevuld door kandidaten uit het netwerk van de onderneming. Hier kan jij ook gebruik van maken. Zodra jij duidelijk hebt wat je graag wilt, kan je dit vertellen aan je familie, vrienden en kennissen. Zij kunnen vervolgens hun netwerk raadplegen en hun oren en ogen voor je openhouden. Zij kunnen op hun beurt jou voorstellen en een goed woordje voor je doen. Daarnaast kan je ook LinkedIn gebruiken om in contact te komen met interessante werkgevers.

7. Praten kan altijd

De bovenstaande vragen en antwoorden helpen je hopelijk om een richting te bepalen. Echter, is het wel van belang dat je er iets mee doet. Te veel nadenken en niets doen zorgt ervoor dat je nog steeds op diezelfde plek blijft als waar je nu bent. Staar je daarom niet te veel blind op vacatureteksten die geschreven zijn voor de ‘perfecte kandidaat’. Maar weet je nog? Die bestaat niet. Nodig jezelf daarom uit op een gesprek en zie het als kennismaken. Het bedrijf maakt kennis met jou en jij kan kennismaken met de functie en het bedrijf.