Home
Sollicitatiegesprek ...

Sollicitatiegesprek: de voorbereiding, het gesprek en de afsluiting

Je hebt gesolliciteerd op een vacature en bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Hoe kun jij het beste een sollicitatiegesprek voorbereiden, hoe moet je een sollicitatiegesprek voeren en hoe sluit je een sollicitatiegesprek af? In deze blog geven wij handvatten en tips hoe jij je het beste kunt voorbereiden op een sollicitatiegesprek. Lees snel verder!

Dagelijks voeren wij gesprekken. Informeel of formeel, ieder gesprek is anders. Iemand die jou door en door kent, weet wat er intrinsiek in jou schuilgaat. Hij of zij merkt aan een gesprek, of sterker nog, kan aan jou zien of jij goed in je vel zit. Zodra we overgaan naar een formeel gesprek wordt deze situatie interessant, want jouw gesprekspartner kent jou nog niet.

Iedereen kent het gezegde wel: ‘You never get a second chance to make a good first impression.’ En dit geldt zeer zeker voor het sollicitatiegesprek. Deze ingrediënten kunnen jou helpen tijdens het sollicitatiegesprek:

1 Het sollicitatiegesprek oefenen

Je sollicitatiebrief is de deur uit en je ontvangt een uitnodiging voor een gesprek. Een adrenalinestoot schiet door je lijf. Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Harstikke mooi nieuws natuurlijk en de voorbereiding op het sollicitatiegesprek kan beginnen. De voorbereiding van het gesprek bepaalt uiteindelijk hoe relaxed jij voor de dag komt en moet ervoor zorgen dat jij met 1-0 voor staat.

Oefen het sollicitatiegesprek van tevoren. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Voer een gesprek met je partner of een videogesprek met bijvoorbeeld een vriend of vriendin. Belangrijk is wel dat hij of zijn de belangrijke vragen stelt die je kan verwachten in het gesprek. Enkele vragen kunnen zijn:

  • Waarom solliciteer je op deze functie?
  • Waar ben je goed in?
  • Omschrijf jezelf in enkele zinnen
3874035 header

2 Sollicitatiegesprek voorbereiden: check je gesprekspartner en de vacature

Het is belangrijk om je van tevoren goed in te lezen in de organisatie waar je komt te werken. Zoek de organisatie op en lees je zoveel mogelijk in. Je kunt namelijk altijd de volgende vragen verwachten ‘Wat weet je al van ons bedrijf?’ en ‘Wat heb je gezien op onze website?’ Zoek de gemeenschappelijke delers op.

Het is ook nuttig om te weten met wie je straks het sollicitatiegesprek voert. Zoek daarom jouw gesprekspartner en op en bekijk de gemeenschappelijke delers. Wanneer jij weet dat je gesprekspartner idolaat is van bijvoorbeeld voetbal kan je dit gebruiken tijdens stap 1 in het sollicitatiegesprek (hierover later meer). Tegenwoordig zit bijna iedereen op LinkedIn, Facebook, Instagram, of TikTok, dus gebruik deze kanalen in je voordeel.

Als laatste is het ook goed om nogmaals de vacaturetekst door te lezen. Je verwacht dat je de vacaturetekst helemaal kent, maar loop de vacature toch nog eens goed door. Verplaats je daarbij ook eens in de werkgever en vorm een ideaalbeeld van de kandidaat. Als je die voor jezelf weet te schetsen, kun je vervolgens de overeenkomsten met jezelf opschrijven.

3 Een goede eerste indruk tijdens het sollicitatiegesprek

Zoals we eerder al aangaven heb je maar één keer de kans om een eerste indruk achter te laten. Logischerwijs wil je natuurlijk dat dit een goede indruk is. Deze tips helpen je bij het maken van een goede eerste indruk:

  • Kom op tijd: een kwartiertje te vroeg is geen overbodige luxe. Het zorgt er namelijk voor dat je meer ontspannen bent tijdens het sollicitatiegesprek.
  • Geef een stevige handdruk (dit kan natuurlijk pas wanneer de overheid de maatregelen inzake de corona regels versoepeld heeft).
  • Wees beleefd: begin het gesprek altijd in u-vorm. Dit getuigt van normen en waarden. Zodra je gesprekspartner aangeeft dat je mag tutoyeren, schakel je over naar de jij-vorm.
1181715 header

4 Elevator Pitch

De vraag die je negen van de tien keer kunt verwachten, en vaak in het begin, is de vraag: ‘Vertel eens wie je bent?’ Hier ben jij voor de eerste keer in dit gesprek serieus aan zet en dat betekent dat je nu krachtig en zelfverzekerd moet overkomen om een goede indruk achter te laten. Wat je nu gaat vertellen, noemen wij ook wel de elevator pitch.

Het is bewezen dat een goede elevator pitch maximaal 60 seconden duurt. De letterlijke vertaling van elevator pitch is liftpraatje. Voordat de ander de lift uit stapt, moet duidelijk zijn dat jij de oplossing bent voor zijn of haar probleem. Een elevator pitch kun je goed oefenen!

Vertel kort en krachtig iets over jezelf: wie ben je? Maak het persoonlijk! Vertel meer over je woonsituatie, je hobby’s, sport, kinderen, et cetera. Het idee hierachter is dat je samen met je gesprekspartner op zoek gaat naar gemeenschappelijke delers. Dat zorgt er namelijk direct voor dat er een klik ontstaat in het gesprek. Uiteindelijk zal dit bijdragen aan het verdere sollicitatieproces.

Vertel ook wat je kunt en benoem kort jouw sterke punten. Belangrijker nog, hoe helpen jouw sterke punten de organisatie verder. Vertel als laatste waar jij naar op zoek bent. Maak doelen voor jezelf en benoem deze.

5 Vragen tijdens het sollicitatiegesprek

Nadat jij een verpletterende indruk hebt achtergelaten, neemt jouw gesprekspartner de regie over en vertelt hij of zij iets over zijn of haar organisatie. Wees erop bedacht dat je tussendoor ook de volgende vraag kunt krijgen: ‘Wat weet je al over onze organisatie?’

Het is van belang dat je aandachtig luistert, maar wees niet bang om vragen te stellen. Stel deze gerust wanneer er voor jou onduidelijkheden zijn. Belangrijk is echter wel dat jij je gesprekspartner laat uitpraten. Dit komt geïnteresseerd over op je gesprekspartner. Tijdens het sollicitatiegesprek zal je gesprekspartner aan de hand van jouw motivatie en cv proberen te achterhalen waarom jij de kandidaat bent die zij moeten aannemen. Enkele vragen die je kunt voorbereiden voor jouw sollicitatiegesprek zijn:

  • Wat zijn je sterke punten?
    Deze vraag heb je al kort benoemd tijdens je elevator pitch. Nu krijg je de gelegenheid om jouw sterke punten te koppelen aan de vacante vacature waar jij op hebt gesolliciteerd. Indien jij beschikt over relevante werkervaring, onderbouw je kwaliteiten met concrete voorbeelden vanuit je opgebouwde werkervaring.
  • Wat zijn je zwakke punten?
    Deze vraag wordt meestal in één adem genoemd met de bovenstaande vraag. Wees altijd eerlijk, je valt al snel door de mand zodra je gaat liegen. Onthoud één ding: niemand is perfect en iedereen heeft een zwak punt. Weet vooraf al wat jouw zwakke punten zijn, wees eerlijk (niet té eerlijk) en zorg er vooral voor dat je geloofwaardig overkomt. Ga op zoek naar zwakke punten die uiteindelijk geen invloed hebben op de functie waarop je gesolliciteerd hebt.
  • Waarom solliciteer je op deze functie?
    Het lijkt een simpele vraag en je zou denken, dat past toch bij mijn gevolgde studie of je hebt relevante werkervaring opgedaan. Dat kan misschien wel kloppen en mag je ook zeker benoemen alleen wat het bedrijf écht wil horen is hoe jij toegevoegde waarde kan leveren aan het bedrijf.

Dit zijn enkele vragen die je kan verwachten het gesprek. Natuurlijk zijn er nog veel meer, google dit! Er staat zoveel informatie op het internet dat je je (bijna) op elke vraag kan voorbereiden.

3771807 1104x404

6 De afsluiting van het sollicitatiegesprek

Je gesprek is bijna achter de rug en het laatste gedeelte van het gesprek is de afsluiting. In het begin van deze blog hebben we het over een goede eerste indruk gehad. Dat geldt natuurlijk ook voor de herinnering die de gesprekpartner overhoudt aan het gesprek. De herinnering blijft namelijk het langste hangen!

Meestal krijg je aan het einde van het gesprek nog de mogelijkheid om vragen te stellen. De belangrijkste (inhoudelijke) vragen over de functie en het bedrijf heb je natuurlijk al gesteld, dus probeer nog een laagdrempelige vraag te stellen. Zorg dat je een aantal vragen hebt voorbereid.

Wat je kunt vragen is ‘Hoe hebben jullie het gesprek ervaren?’ Je krijgt hoogstwaarschijnlijk een positief antwoord en je kan direct vragen naar de verdere vervolgprocedure.

Een andere vraag die zorgt voor een gegarandeerd enthousiast antwoord is bijvoorbeeld: ‘Wat is dit jaar het hoogtepunt geweest?’ of ‘Wat was het tofste bedrijfsuitje wat jullie hebben gehad?’

Bedank als laatste je gesprekspartner voor het gesprek, maar ook voor de kop koffie of het glaasje water. Het getuigt van een dosis beleefdheid en normen die je hebt meegekregen. Geef daarna een stevige handdruk en sluit af met tot ziens. Je hoopt natuurlijk op een uitnodiging voor een tweede gesprek.

Via deze blog hopen wij jouw handvatten te geven die in jouw voordeel werken tijdens een sollicitatiegesprek. Iemand die goed voorbereid het gesprek in gaat staat met 1-0 voor ten opzichte van andere sollicitanten.