Home
Tips voor je eerste ...

Tips voor je eerste werkdag

Voorbereiding van je eerste werkdag

Je eerste werkdag, spannend! Misschien heb je al meerdere eerste werkdagen gehad, of dit is echt je eerste officiële werkdag. In beide gevallen kan het best een beetje eng zijn. Nieuwe omgeving, nieuwe collega’s, nieuwe werkwijze, nieuwe werkzaamheden en ga zo nog maar even door. Wij kunnen ons goed voorstellen dat je met gezonde spanning begint aan deze nieuwe uitdaging. Daarom hebben wij een aantal tips die jou zeker gaan helpen op je eerste werkdag.

Ga op tijd naar bed

Voor je eerste werkdag is het verstandig om goed uitgerust op je werk te arriveren. Nou hoef je niet met de kippen op stok te gaan, maar zorg voor een goede nachtrust. Leg je telefoon op tijd weg, let op je ademhaling zorg voor een koele slaapkamer. Zo stap je de dag erna nooit met je verkeerde been uit bed!

Leg alvast je kleren klaar

Zorg dat je ’s ochtends niet hoeft na te denken over je outfit. Leg daarom je kleren alvast klaar! Je bent vast al een keer op je nieuwe werkplek geweest tijdens de sollicitatie. Welke kleren droegen je toekomstige collega’s? Pas jouw kledingstijl een beetje aan. Krijg je bedrijfskleding? Handig! Zo hoef je niet na te denken over je outfit.

Lees je in

Zorg dat je al wat informatie hebt over je toekomstige werkgever. Raadpleeg de ‘over ons’ pagina op de website, bekijk de Facebook- of LinkedInpagina en zorg voor een beetje basiskennis. Zo heb je altijd gesprekstof of onderwerpen waar je vragen over kunt stellen. Wellicht staan er op deze pagina nog leuke tips voor een eerste werkdag.

Kom op tijd

‘Beter laat dan nooit’ kan een mooi gezegde zijn, maar niet voor je eerste werkdag! Kom op tijd en het liefst een beetje te vroeg. Dit geeft jou tijd om alvast een rondje te maken bij een aantal collega’s. Ook laat je zo een goede indruk achter. Vermijd de snooze-knop, ga op tijd weg en kom helemaal zen aan op je werk.

Stel jezelf voor

Jouw collega’s worden een van de belangrijkste onderdelen van je nieuwe werkplek. Stel jezelf daarom netjes aan iedereen voor. Ja iedereen, dus ook de receptioniste, klusjesman en natuurlijk je directe collega’s en leidinggevende(n). Je weet namelijk nooit of deze connecties nog eens goed van pas komen!

Handen schudden

Verras je collega’s

Het kan misschien een beetje cheesy voelen, maar neem iets lekkers mee voor je collega’s! Zo laat je direct een goede indruk achter en je scoort alvast leuke punten. Vind je het leuk om een taart te bakken? Neem er eentje mee, zo scoor je nóg meer punten.

Toon interesse

Je collega’s zijn bij veel banen erg bepalend voor jouw werkplezier. Investeer daarom in het contact met deze nieuwe collega’s. Hoe je dat doet? Toon interesse! Neem zelf het initiatief om vragen te stellen. Vraag bijvoorbeeld naar hoe lang hij of zij hier al werkt, wat zijn of haar functie is, of hij of zij nog tips heeft voor jouw eerste werkdag. Zo toon je interesse en krijg je wellicht ook nog handige tips!

Lachen 1

Neem initiatief

Wil je punten scoren op je nieuwe werk? Neem initiatief! Dit hoeven geen grote baanbrekende ideeën te zijn. Begin met de kleine dingen. Haal eens koffie, neem het aanrecht af met een doekje, of bespreek een idee met wat collega’s. Zo laat je zien dat je in oplossingen denkt en een waardevolle toevoeging bent voor het team.

Durf te vragen

Wij kunnen ons best voorstellen dat je de eerste dag nog niet alles weet. Daarom is het goed om vragen te stellen. Zo leer je niet alleen nieuwe dingen, je toont ook nog eens interesse in de werkzaamheden van een ander! Op deze manier bouw je nog makkelijker een band op met je nieuwe collega’s.